Nu există comentarii încă

O descoperire imunologică deschide noi posibilități de utilizare a anticorpilor

Multe dintre reacțiile de apărare imună sunt lansate în ganglionii limfatici. De exemplu, moleculele mici, străine care trec prin piele sunt direcționate prin vasele limfatice către ganglionul limfatic drenant, unde sunt „prezentate„ celulelor albe din sânge. Cu toate acestea, conductele reticulare din interiorul ganglionului limfatic sunt atât de mici încât moleculele mari nu pot fi transportate prin sistem. Prin urmare, s-a crezut că anticorpii administrați subcutanat trec prin vasele limfatice direct în sistemul de circulație a sângelui, ocolind în întregime ganglionii limfatici. Cercetătorii de la Universitatea din Turku, Finlanda, au descoperit într-un model experimental că un nou mecanism permite anticorpilor să intre direct în ganglionul limfatic. Echipa de cercetare a profesorului Marko Salmi a descoperit că anticorpii trec prin celule endoteliale limfatice care acoperă suprafața ganglionului limfatic printr-un mecanism anterior necunoscut.

Pentru cercetători a fost o surpriză descoperirea anticorpilor administrați subcutanat în parenchimul ganglionului limfatic drenant. Livrarea anticorpului a fost extrem de eficientă. A fost transportat de pe piele în ganglionul limfatic în doar câteva secunde. Atunci când se utilizează o doză mică, anticorpul se găsește numai în ganglionul limfatic drenar, în plus față de locul de administrare, și nu se află altundeva în organism. Anticorpii sunt utilizați în mod obișnuit în tratarea bolilor inflamatorii, cancerelor și a mai multor alte boli. Medicamentul este adesea administrat pacientului intravenos, astfel încât cantități mari de anticorpi se răspândesc în organism prin intermediul circulației sanguine. Noua descoperirea poate avea un impact amplu asupra medicinei. În vaccinări, de exemplu, răspunsul imun este stimulat cu adjuvanți relativ nespecifici care declanșează inflamația în ganglionul limfatic drenar. Pe baza acestui studiu, același efect ar putea fi indus de anticorpi administrați local.

De asemenea, inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar care au revoluționat tratamentul cancerului ar putea fi administrați local în anumite cazuri. În comparație cu administrarea curentă prin circulația sanguină, administrarea subcutanată locală ar necesita doar o fracțiune din cantitatea de medicament utilizată în momentul de față. În plus față de avantajele legate de costuri, acest lucru ar trebui să elimine efectele adverse din alte părți ale corpului.

Postează un comentariu