Nu există comentarii încă

Psoriazisul și bolile psihice apar adesea împreună

Psoriazisul este o boală cronică, inflamatorie a pielii, adesea cuplată cu depresia, anxietatea, schizofrenia și demența, arată două studii noi. Ceea ce este neclar, spun cercetatorii, este ce cauzează această situație. În primul studiu, cercetătorii danezi au colectat date despre mai mult de 13.600 de bărbați și femei cu psoriazis. După cinci ani de monitorizare, 2,6% au dezvoltat probleme mentale, iar peste 10 ani acest număr a crescut la aproape 5%. Aceste tulburări au inclus depresia, anxietatea, boala bipolară, schizofrenia și demența. Cercetătorii speculează că, de vreme ce tulburările imune au fost legate de dezvoltarea problemelor mentale, iar psoriazisul este o boală imună, s-ar putea explica conexiunea.

În cea de al doilea studio, cercetătorii coreeni au analizat mai mult de 12.700 de pacienți cu psoriazis. Ei au descoperit ca riscul pentru anxietate, afecțiuni nevrotice și tulburări de somn a fost dublat si s-a triplat în rândul celor care suferă de psoriazis, comparativ cu cei care nu au această boală. Deși ambele studii sugerează o legătură între sănătatea mintală și psoriazis, niciunul nu poate dovedi că una o cauzează pe cealaltă, ci doar că cele două sunt asociate. Ambele echipe de cercetători au concluzionat că, deoarece pacienții cu psoriazis sunt expuși riscului de a suferi probleme psihice, dermatologii ar trebui să fie atenți și să fie pregătiți să asiste pacienții în obținerea ajutorului de care au nevoie.

Psoriazisul declanșează depresia și anxietatea, dar este, de asemenea, cunoscut faptul că stresul și alte probleme mentale pot declanșa boli imune cum ar fi psoriazisul.

Postează un comentariu